- Pana in prezent nu s-a efectuat transplantul globului ocular, deci sunt de neinlocuit.

- Globii oculari cantaresc aproximativ 30 game si sunt constituiti din peste 2 milioane de parti componente, care pot transmite 36.000 biti de informatie/secunda.

- Pot distinge aproape 10 milioane de nuante.

- Muschii oculari sunt cei mai puternici datorita efortului facut; vizibil sunt mari daca ii raportam la dimensiunea si greutatea globului ocular; se misca permanent pentru a ajusta pozitia ochilor, chiar si atunci cand capul se misca. Inclusiv in timpul somnului muschii oculari muncesc.

- Corneea e singurul tesut viu din ochi care nu contine vase de sange, aparitia acestora conducand la perturbarea vederii. Aceasta primeste oxigen din filmul lacrimal si din umoarea apoasa (se afla in camera anterioara).

- De fapt, vedem cu creierul, nu cu ochii. Lumina patrunde in ochi prin pupila, ajunge la retina (polul posterior) care contine celule (conuri si bastonase) sensibile la lumina, iar in cele din urma informatia este transmisa nervului optic si mai departe la nivel cortical. Locul de insertie a nervului optic la nivelul retinei se numeste pata oarba.

- Stiati ca, clipim de aproximativ 15000 ori/zi? Un prim scop este de lubrifiere, oxigenare, hidratare la nivelul corneei. Genele, pe langa aspectul estetic ofera bariera de protectie a particulelor de praf , de aceea clipim si din reflex de aparare impotriva acestor particule, corpilor straini si la auzul unor zgomote puternice.

- Stiati ca in timp ce stranutam, inchidem ochii in mod reflex?

- De ce apar lacrimile dupa ce casti? Cascatul „apasa" pe sacul lacrimal, unde se acumuleaza lacrimile, iar acestea sunt impise prin ductul lacrimal inapoi la ochi.

- Cantitatea de lumina care intra in ochi este controlata constant prin pupila care isi modifica diametrul in functie de intensitate stimulului.

- Aflam ca ochii se vindeca repede (intre 24-48 ore), in cazul anumitor rani. Daca stratul exterior al corneei este ranit, se produce o migrare rapida a celulelor din periferie spre zona afectata.