Cu totii stim ca partea centrala a retinei care este responsabila pentru vederea optima, este macula. La nivelul acesteia se afla pigmanetul macular compus din luteina, zeaxantina si mezo-zeaxantina si al carui rol este de a filtra lumina albastra si de a neutraliza radicalii liberi produsi de stresul oxidativ. Atunci cand se produc modificari cantitative la nivelul pigmentului macular, pacientul acuza vedere incetosata, disconfort la lumina puternica (farurile masinii, soare), contrast vizual scazut, deci protectia retinei fiind redusa iar factorul major este reprezentat de dezvoltarea degenerescentei maculare (DMLV). Este prima afectiune oftalmologica responsabila de pierderea ireversibila a vederii, evolutia fiind progresiva, acuitatea vizuala degradandu-se in timp.

Investigatii necesare consta in:

  • tomografia in coerenta optica (OCT-ul) care scaneaza fiecare strat macular;

  • campul vizual si angioflorografia completeaza metodele de diagnosticare;

  • examenul fundului de ochi care evidentiaza modificari retiniene.

Profesorul John Nolan, prim cercetator al MPRG (Macular Pigment Research Group, Ungaria) a demonstrat in cadrul Congresului National (2014) rolul benefic al suplimentelor alimentare in degenerescenta maculara: "Administrarea cu cei trei carotenoizi maculari la pacienti cu DMLV in faza incipienta" (Sabour-Pickett et.al, 2014). Administrarea suplimentelor alimentare (Macushield) dar si alimentatie bogata in antioxidanţi, precum vitaminele C, E si beta-carotenul, ajuta la imbogatirii pigmentului macular, a cresterii sensibilitatii la contrast dar si prevenirea degenerescentei maculare. Sunt vitamine ce se gasesc in cantitati mari in legumele de culoare verde-inchis. Cu cat culoarea e mai inchisa, cu atat cantitatea de vitamine continuta e mai mare. Luteina si zeaxantina absorb radiatiile albastre din lumina solara si se gasesc in legume ca varza si spanacul.

De retinut! Se recomanda consult oftalmologic complet anual dupa varsta de 50 de ani in vederea diagnosticarii precoce a acestei afectiuni relativ greu de tratat.